Nazovite: +385 98 352 923

Aktualno !!

Ishrana grozda i folijarna gnojidba vinove loze od iznimne su važnosti u proizvodnji, posebno nakon izvršenih tretiranja protiv nametnika. Naime, nije dobro biljku tridesetak dana do berbe ostaviti bez brige, bez ishrane. Bez obzira da li ćemo u tome uspjeti u potpunosti ili djelomično. Razlozi su navedeni u priručniku FOLIJARNA GNOJIDBA VINOVE LOZE iz kojeg izdvajamo jedno od 30 ak važnih pravila u ishrani vinove loze.

Prije berbe, izmjerom količne sladora vidimo da je velika razlika u količini sladora - šećera u bobicama na jednom grozdu. Cilj je folijarne gnojidbe što više ujednačiti sastav bobica, jer će dio bobica nakon fiziološke zriobe brzo početi proces truleži. Trulež grozda je prirodni nastavak procesa, jer biljka želi izbaciti sjeme na tlo, premda se tako ne razmnaža.

Kišni periodi u kolovozu uzrokuju usvajanje najmobinijih hranjiva u tlu i biljci. Stoga je cilj folijarne gnojidbe popravljati omjer hranjiva u grozdu.

Koliko: Kalcija, Kalija, Fosfora, Magnezija i mikro elemenata je potrebno, ovisi o: vlažnosti tla tijekom vegetacije, pH tla, gnojidbi putem tla, očekivanom urodu, izvršenoj folijarnoj gnojidbi i drugim čimbenicima. Folijarna gnojidba je vrlo dobra dopuna zaštiti bilja ili je obrnuto ?!

Koliko maksimalno folijarnih gnojiva smijemo koristiti istovremeno sa fungicidima i/ili insekticidima, pronađite u priručniku FOLIJARNA GNOJIDBA VINOVE LOZE, autor: Krešimir Kralj dipl.ing.agr

Priručnik

FOLIJARNA GNOJIDBA VINOVE LOZE
autor: Krešimir Kralj dipl.ing.agr