Nazovite: +385 98 352 923

FOLIJARNA GNOJIDBA I KVALITETA PLODA JABUKE

Ishrana ploda jabuke posebna je disciplina više od 30 ak godina. Što je važno znati iz područja Ishrane bilja i Fiziologije bilja ?

Pojednostavljeno, čovijek i biljka u ovom trenutku različito razmišljaju.

Biljka mati - jabuka želi največi dio hrane iz ploda uputiti u sjemenku, jer je to njeno potomstvo. Znači, plod jabuke biljci služi kako bi ishranila sjemenku.

Čovijek razmišlja drugačije. Želi da što više hranjiva ostane u plodu, kako bi osigurao hranjiva za kvalitetu ploda i čuvanje u spremištu - hladnjači.

Zbog toga je sada drugi najvažniji trenutak u gnojidbi putem lista i ploda - folijarna gnojidba.

Sada je potrebno koristiti prava folijarna gnojiva izrađena za primjenu putem lista ( Green - Pa Vin, Cosmocel - Agrimatco, Fitopromet, Haifa - Zeleni hit,Tradecorp - Agroexpert , Intermag - Agronom ili druga ).
Potrebno je izračunati dosadašnju folijarnu gnojidbu, u procjenu uvrstiti vlažnost tla tijekom cijele vegetacije, pH tla, gnojidbu putem tla, očekivani urod... I na taj način izabrati folijarna gnojiva i njihov sastav.

Tridesetak pravila iz biologije - života biljke, razlozi za gnojidbu putem lista i sve što je potrebno znati, sadržano je u priručniku FOLIJARNA GNOJIDBA VOĆAKA, autor: Krešimir Kralj dipl.ing.agr.

Priručnik

Folijarna gnojidba voćaka
autor: Krešimir Kralj dipl.ing.agr