SAVJETODAVNI RAD U BILjNOJ PROIZVODNJI

Faget d.o.o. Agro consulting

Faget d.o.o. je privatna tvrtka osnovana 2015.g. a područje djelovanja je SAVJETODAVNI RAD U BILJNOJ PROIZVODNJI, uz odgovorno sudjelovanje u svim fazama uzgoja pojedine kulture. S naglaskom na ISHRANU BILJA – gnojidbu. Idealni uvijeti za uzgoj pojedinih kultura gotovo da ne postoje. Postoji znanje kojim ćemo umanjiti – otkloniti nepovoljan utjecaj čimbenika rasta.
Eska, Eutipa, Fitoplazma, Zlatna žutica vinove loze

Preventivna i kurativna zaštita vinove loze biljnom pastom INHIBO HBF

Unatoč primjeni najboljih sredstava za zaštitu bilja i gnojiva, mnogi proizvođači ne ostvaruju željeni, očekivani rezultat u proizvodnji. Da li je razlog manjak brige, novaca, vramena ili znanja, odgovor znaju sami. Najviše brige je koncentrirano na ZAŠTITU BILJA OD NAMETNIKA, što je i logično, jer nametnici mogu smanjiti prinose i do 100 %. Premda su greške i na tom području velike.

INHIBO HBF biljna pasta za:

Kurativno – liječenje zaraženih trsova: Fitoplazma, Eska, Eutipa.

Preventivnu zaštitu vinove loze: Eska, Eutipa.

KURATIVNA PRIMJENA INHIBO HBF - LIJEČENJE ZARAŽENIH TRSOVA BOLESTIMA DRVA – GTD

Kako i koji trs možemo izliječiti?

Izrezati trs 20 ak cm više od mjesta cijepljenja i/ili 5 cm od zadebljanja sa latentnim pupovima. Ako na prerezu vidimo dio bez simptoma (na presjeku potpuno svijetlo staničje, osim srca koje je smeđe boje (1 – 7 mm), svježi rez premažemo INHIBO HBF pastom u tankom sloju i takav trs je moguće izliječiti. Ako vidimo simptome bolesti (smeđe staničje – sumnjivo) tada trs nije moguće spasiti, jer je nametnik penetrirao do korijena, a razlog je što smo dugo čekali sa reakcijom.

Slika 1, 2, 3: Simptomi bolesti drva na prerezu trsa.

Slika 4: Staničje bez simptoma.

Slika 5: Zadebljanje na pupovima

Uloga INHIBO HBF biljne paste

Mjesto bez simptoma bolesti ne znači da bolest ipak nije u trsu, stoga koristimo INHIBO HBF biljnu pastu, koja dodatno uništava staničje biljke i bolest – biokemoterapija. INHIBO HBF sadrži korisne mikroorganizme (toksine) koji žive u prirodnim uvjetima – posebnom nosaču, koji im osigurava vitalnost i aktivnost kroz dulji period.

Eska, Eutipa i Fitoplazme bolesti su drva, odnosno žilnog sustava vinove loze (GTD). Uzročnici započinju infekciju na nadzemnim dijelovima biljke (AGTD) i spuštaju se prema korijenu, što je važno za preventivnu zaštitu i liječenje zaraženih trsova.

Smjer kretanja fitoplazme

Inhibo HBF – razvoj eksudata, sporulacija i izgled nakon razrjeđenja

Opis: u INHIBO HBF pasti se nakon proizvodnog procesa razvijaju korisne bakterije i gljivice, stoga je na površini je moguće u određenom periodu vidjeti eksudat i spore. Sastav: INHIBO HBF biljna pasta sadrži: poseban nosač, određenu koncentraciju biljnih fenola, korisne mikroorganizme i njihove toksine. Poseban nosač osigurava vitalnost i stabilnost komponenti kroz dulji period u svim klimatskim uvjetima. Način pripreme: Inhibo HBF biljnu pastu prije upotrebe potrebno je razrijediti pripravkom KOMBANO BFL ili vodom i promiješati tako da dobijemo gustu tekuću formu, koju na rez nanosimo kistom. (mikroorganizmi troše vodu i kisik).

Kurativna primjena INHIBO HBF biljne paste – liječenje zaraženog trsa GTD bolestima vrlo je važna, jer možemo izliječiti gotovo svaki trs čim vidimo nove simptome bolesti u proljeće i ljeto.

Metoda liječenja nije u suprotnosti sa naredbom Ministarstva i EU.

VAŽNO ! Bez obzira da li ćemo pristupiti liječenju, zaražene trsove potrebno je odmah izrezati, jer su izvor zaraze za cijeli vinograd i vinogorje.

U vegetaciji simptome Fitoplazme i Eske često vidimo samo na jednoj mladici i uz brzu reakciju i primjenu INHIBIO HBF možemo spasiti trs i sačuvati produkciju grožđa. To ujedno znači da je od zaraze do pojave simptoma često potrebno samo 2 -3 mjeseca. Premda je večina simptoma koje vidimo rezultat infekcije od prethodne godine.

Način djelovanja: Inhibo HBF  – biljne paste

Nakon primjene u vrlo kratkom periodu uništava dijelove staničja biljke i uzročnike bolesti: nekoliko milimetara u mirovanju vegetacije, do 40 cm u tijeku vegetacije, ovisno o metabolizmu biljke i debljini nanesenog sloja – biokemoterapija. U mirovanju vegetacije na taj način Inhibo HBF sprečava infekciju Eskom i Eutipom, jer uzročnici infekciju ostvaruju samo putem živog staničja kao paraziti.

Primjer izliječenog trsa INHIBO HBF biljnom pastom sa autentičnom pozadinom

 

Sjekira ne smije biti vrhunac moderne agronomije, već krajnje sredstvo!

Metoda izrezivanja zaraženog trsa je poznata, ali novo je izrezivanje trsa do dijela na kojem ne pokazuje simptome. Nova je i posebna biljna pasta izrađena za tu namjenu – INHIBO HBF.

U tri godine prodaje INHIBO HBF biljne paste prema informacijama vinogradara izliječeno je desetke tisuća trsova. Problem je što trs može biti ponovo zaražen, posebno ako se radi o Fitoplazmi.

Primjeri izliječenih trsova fotografirani nekoliko godina, a pojedini 4 godine

Lijevi trs sa nedozrelim izbojima – Fitoplaazma

Premazani izboji Inhibo HBF biljnom pastom

Inhibo HBF uništila je 40 ak cm staničja i nametnika

Zdrav izboj slijedeće godine

Trs u sredini ljeta

Trs pred berbu

Trs slijedeće godine

SADNJA NOVOG TRSA U STAROM VINOGRADU – podsađivanje

Zašto je potrebno liječenje zaraženih trsova !?

Vrlo veliki broj posađenih cijepova ne uspjeva razviti mladice za slijedeću godinu. Dugi sušni period nakon sadnje mogući je uzrok, standardne bolesti, kao i štetnici u tlu – voluharice. Ali u izrazito velikom broju vinograda izrezivanjem smo zapazili simptome zaraze GTD bolestima dva mjeseca nakon sadnje.

Također su vidljivi simptomi GTD bolesti u drugoj i trećoj godini nakon sadnje. Naime, mladi trs često ima jedan ili dva izboja i ako vektor prenese Fitoplazmu, vrlo brzo bolest prožme cijelu biljku, a prema našim zapažanjima več u periodu od 30-40 dana. Moguća je i zaraza u rasadniku, odnosno uzimanjem plemki u zaraženom vinogradu, a također je moguća zaraza putem zaostalih korjenčića u tlu – korjenov most.

Simptom GTD bolesti na izrezanom cijepu

Simptom GTD bolesti na prerezu cijepa

Podsađeni cijepovi u starom vinogradu nemaju porast. Uzrok nije nedostatak vode, jer je korijen vitalan. Isti cijepovi posađeni na novoj površini (desno).

Ako pretpostavimo da sadni materijal nije zaražen, infekcija mladog posađenog cijepa moguća je:

Putem zaostalih korijena starog zaraženog trsa – korjenov most. Sve dok su zaostali korjenčići u tlu živi, živi su i uzročnici GTD bolesti, posebno izročnici Eske i Eutipe, koji mogu živjeti i saprofitski.

Zaraza prenosnikom fitoplazme – cvrčkom. Pošto mlada biljka ima mali izboj, bolest vrlo brzo zahvati cijelu biljku. Moguće je da je populacija prenosnika najviša blizu tla u travi, jer jake kiše i vjetar odnose insekte na tlo, kao i struja zraka tretiranjem.

Primjena insekticida, biljnih fenola (KOMBANO BFL) i drugih pripravaka mora biti što preciznija. Najmanje škropiva ostane na mladom cijepu sa jednom malom mladicom. Prskanje atomizerom još više smanjuje količinu škropiva koja ostaje na cijepu. Krošnja je barijera koja mora zaustaviti škropivo, a cijep ima vrlo malu krošnju.

Prve tri godine potrebno je dopunski tretirati posađene cijepove nekoliko puta u tijeku vegetacije insekticidom i biljnim fenolima – Kombano BFL, kako bi spriječili zaraze GTD bolestima.

Sadnja se ne preporuča nekoliko godina od vađenja zaraženih trsova, ali mnogi vinogradari to ne poštuju. Ako se vinogradari ipak odluče na sadnju iste godine potrebno je napraviti DEZINFEKCIJU JAME ZA SADNJU. Kada izvadimo zaraženi trs u tlu ostaje moguće i više od 90 % korijena. Pripravak koji koristimo za sadnju mora uništavati zaostalo korjenje, odnosno dospjeti u okolno tlo, stoga preporučamo zalijevanje jame za sadnju i tla koje smo izvadili i sa kojom ćemo zatrpati jamu sa kombinacijom:

U 10 litara vode: cca 1 kg organskog gnojiva ili humusa sa živim mikroorganizmima (stajski gnoj, domaći kompost, kokošji gnoj…) uz dodatak 0,5 L biljnih fenola – KOMBANO BFL, promiješati i zaljevačom zaliti stijenke jame za sadnju u količini cca 1-2 litra/jama. Moguće je koristiti i tvornička organska gnojiva koja sadrže žive mikroorganizme. Vapno neće penetrirati u okolno tlo.

ESKA I EUTIPA

Uzročnici Eske i Eutipe započinju zarazu kao paraziti kroz živo staničje, ali mogu živjeti i kao saprofiti u mrtvom staničju – zaraženim biljkama, koje smo ostavili u vinogradu. Takvi trsovi su permanentni izvor zaraze za cijelo vinogorje. Glavne infekcije dešavaju se nakon rezidbe u mirovanju vegetacije putem većih rana.

Nije dovoljno poznato koliko brzo nakon infekcije uzročnici Eske i Eutipe penetriraju u trs i koliko duboko ? Koliko brzo kod određenih temperatura biljka kalusira – zatvara rane ? Da li uzročnici Eske i Eutipe mogu ostvariti infekciju mjesec dana nakon rezidbe ? Pojedini znanstveni radovi navode da je  infekcija moguća 4 – 6 tjedana nakon rezidbe, a kretanje bolesti u biljci 1-2 cm godišnje !? U zimskom periodu niti biljka niti nametnik nisu aktivni, zbog niskih temperatura (organizmi koji imaju temperaturu okoline), stoga je moguće da je uzročnik dugo na površini reza.

U našim istraživanjima zapazili smo da je nakon infekcije kretanje uzročnika Eske i Eutipe u trsu znatno brže i simptome vidimo 4 – 5 mjeseca nakon infekcije.

Eska može živjeti u trsu nekoliko godina i tada buknuti !? Što je istina, jer je u prvoj godini zaraze moguće začepljeno manji postotak nervature i u svakoj slijedećoj godini sve više, stoga nakon nekoliko godina vidimo simptome na cijeloj biljci. Premda simptome često vidimo nekoliko mjeseci od infekcije.

Uspješna preventivna zaštita vinove loze od Eske i Eutipe moguća je primjenom INHIBO HBF biljne paste premazivanjem svih večih rana odmah u tijeku rezidbe, svih trsova u vinogradu.

Inhibo HBF biljnu pastu najbolje je primijeniti preventivno odmah u tijeku rezidbe, prije ostvarene infekcije Eskom i Eutipom. Ali, Inhibo HBF ima i kurativno – biokemoterapijsko djelovanje,  jer vrlo brzo uništava dio stanice biljke (par milimetara  u mirovanju vegetacije) i uzročnike bolesti na mjestu reza. Stoga je moguća uspješna zaštita i nekoliko tjedana nakon rezidbe.

Ako napravimo takvu zaštitu vinograda, simptome Eske, Eutipe u tijeku vegetacije moguće je vidjeti samo na trsovima koji su zaraženi dulje vrijeme, a ostavili smo ih u vinogradu ili na trsovima koje smo zaboravili tretirati.

ESKA

Prema dostupnoj literaturi Esku uzrokuje nekoliko desetaka gljivica i moguće jedna bakterija. Najviši postotak infekcija odvija se u tijeku zimske rezidbe vinove loze.

Eska u jednogodišnjoj mladici

Eska na presjeku trsa

Eska na listu

Posebno je potrebno zaštititi mlade trsove i rezove u blizu tla INHIBO HBF biljnom pastom, kada u drugoj i trećoj godini odstranjujemo nepotrebne izboje. Uvjeti za infekciju Eskom i Eutipom nakon rezidbe, prema literaturi i znanstvenom radovima: temperatura 2 – 4 C, oborine > od 2 mm (vrlo malo), vjetar, zaraženi trsovi u vinogradu i otvorene rane od rezidbe (Australija, SAD) Infekcija je moguća i nakon vršikanja, posebno strojnog, strojnog ili ručnog odstranjivanja nepotrebnih mladica (pljevljenje), ali je biljka tijekom vegetacije aktivna i brzo zatvara rane – kalusira i manja je mogućnost infekcije. Prijenos alatom i insektima znatno je manje zastupljen. Znači, ako je 20 ak dana nakon zimskog orezivanja vrijeme suho i toplo, moguće neće doći do infekcije. Moguća je zaraza i putem korijena zaraženog trsa, koji zaostaje u tlu nakon vađenja – korjenov most, stoga se ne preporuča sadnja barem dvije godine, odnosno sve dok korijen potpuno ne odumre. Za uspješnu preventivnu zaštitu od infekcije Eskom i Eutipom potrebno je u zimskom periodu:
  1. Sve zaražene trsove pokušati izliječiti – KURATIVNO Inhibo HBF pastom.
  2. Trsove koje ne možemo izliječiti potrebno je ODMAH izvaditi, iznjeti iz vinograda i zapaliti. Jame – mjesto za sadnju potrebno je iskopati znatno prije sadnje i ODMAH tretirati.
  3. Primjeniti INHIBO HBF – biljnu pastu u tijeku orezivanja premazivanjem svih večih rana na glavi trsa i blizu tla – NA SVIM TRSOVIMA U VINOGRADU. Lucan i reznik nije potrebno premazivati, jer biljka brzo kalusira jednogodišnje mladice. Naime, biljka najviše sokova prvo usmjerava u vršni dio izboja. Cijena postupka za 500 trsova iznosi cca 25 Eura za 1 kg Inhibo HBF biljne paste + 1 sat rada. Za 1 hektar potrebno je nekoliko kilograma Inhibo HBF paste, jer nećemo na svim trsovima napraviti veće rane.
  1. Pokušati organizirati da svi posjednici vinograda jednog vinogorja izvrše zaštitu, jer uzročnici u povoljnim uvjetima mogu širiti zarazu na veliku udaljenost. BOLESTI NE POZNAJU MEĐE i GRANICE!Od pripravaka koje primjenjujemo prskanjem želimo da što dulje perzistiraju na tretiranom dijelu – rani  nakon rezidbe, a nakon jakih oborina potrebno je ponoviti tretiranje.
  1. Zaštita – tretiranje rana od rezidbe moguće je i preciznim prskanjem ručnom – leđnom prskalicom. U svijetu se koriste pripravci na osnovu Trichoderma spp. i drugi. Problem je što mikroorganizmi trebaju određene temperature za aktivnost, a moguće je ispiranje kišom, stoga je potrebno ponoviti tretiranje.Preventivno prskanje rana od rezidbe moguće je sa kombinacijom: KOMBANO BFL u 3% koncentraciji (biljni fenoli, salicinska kiselina…) + Na2CO3 x 10 H2O 1%  (kristalna soda za pranje bačava) + ljepilo tj okvašivač. Kristalna soda za pranje bačava (Na2CO3 x 10 H2O) koristi se kao jaki oksidans više od 80 godina u zaštiti vinograda (djelovanje slično Hipermanganu). KOMBANO BFL u navedenoj kombinaciji preporučamo zbog ograničenja primjene pripravaka na osnovu Bakra.
  1. Primjena pripravaka traktorskim raspršivačem – atomizerom također ima smisla, jer se spore uzročnika Eske i Eutipe nalaze u cijelom vinogradu, ali je ipak potrebno usmjeriti škropivo prema ranama od rezidbe. U tom slučaju potrebno je koristiti znatno više škropiva.
  2. Dugoročno rješenje je primjena organskih gnojiva koja sadrže žive korisne mikroorganizme s ciljem prirodnog uništavanja uzročnika Eske i Eutipe. Revitalizacija tla ! Naime, posljednjih 40 ak godina primjene kemijskih sredstava i mineralnih gnojiva znatno smo smanjili populaciju korisnih mikroorganizama.
  3. Kupnja nezaraženog sadnog materijala od velike je važnosti, ali često nismo u mogućnosti dobiti garanciju proizvođača da lozni cijepovi nisu zaraženi GTD bolestima
Preventivnim zimskim tretiranjem protiv Eske i Eutipe INHIBO HBF biljnom pastom ne možemo izliječiti zaražene trsove, koje nismo odstranili, nego sprečavamo širenje spora na nezaražene trsove.

EUTIPA

Prema literaturi Eutipu uzrokuje gljivica Eutypa lata, a glavnina zaraze događa se tijekom zime nakon orezivanja vinograda

Simptom Eutipe na presjeku trsa

Eutipa na lucnu

Eutipa

Eutipa

REZIDBA VINOVE LOZE I GTD BOLESTI

Rezidba vinove loze u novije vrijeme zahtjeva dopunsku pozornost na GTD bolesti.

Gotovo svi posjednici vinograda ostavljaju djelomično zaražene trsove u vinogradu, jer su na jednom dijelu vidljive dozrele mladice, koje ostavljaju za rod. Bez obzira o kojoj se GTD bolesti radi: Fitoplazme, Eska, Eutipa…, takvi su trsovi izvor zaraze za cijeli vinograd, ali i susjedne vinograde. Takve trsove je potrebno ukloniti i spaliti ili pokušati izliječiti INHIBO HBF biljnom pastom. Bolesti Eska i Eutipa s vremenom se prošire na koru trsa, a vjetar i kiša raznose spore na nezaražene trsove u vinogradu nakon rezidbe. Sa trsa zaraženog Fitoplazmom vektor – američki cvrčak prenosi zarazu na druge trsove u vinogradu odmah nakon pojave. Klasične simptome vidimo kasnije u lipnji i srpnju, kada je potrebna velika količina vode i hranjiva, a dio žila je začepljen bolestima.

Najveći je problem što većina vinogradara vidi i označi zaražene trsove i prolaze pored takvih trsova cijele godine.

Trs sa jednom dozrelom mladicom, a tri su vidljivo zaražene